Zwangerschap

Shiatsu en de zwangerschap

 

Tijdens de zwangerschap past het lichaam van de vrouw zich aan aan de nieuwe eisen die het dragen en voeden van de foetus aan haar stellen.

 

Binnen de alternatieve traditionele Chinese geneeskunde benadert men de bevruchting en de zwangerschap als een energetisch proces. Dankzij de juiste energiepatronen vindt een zaadcel de weg naar de eicel. Zijn de energieën van de zaadcel en de eicel voldoende krachtig en bevatten ze de juiste energiekwaliteiten, dan kan de bevruchting tot stand komen, waarna de vrucht zich kan nestelen in de baarmoeder, mits ook daar de goede energetische omstandigheden aanwezig zijn.

 

Vanaf de bevruchting ontwikkelen zich de energiebanen één voor één. Als een meridiaan zich ontwikkelt, dan kan tegelijkertijd een daarbij behorend orgaan zich ontwikkelen. Dit gebeurt a.d.h.v. de energie in de meridianen van de moeder. Daarom is het belangrijk dat de moeder goed voor zichzelf zorgt.

In onze snelle westerse maatschappij kan dit soms moeilijk zijn. Voordat je het weet, ren je jezelf voorbij (stress). Een regelmatige behandeling kan je ondersteunen bij het vinden van rust. Dat er diverse klachten ontstaan tijdens de zwangerschap is het teken van disbalans in het energiesysteem (misselijkheid, rugpijn, vocht vasthouden, hoge bloeddruk).

Shiatsu massage therapie helpt je je emotionele en energetische evenwicht te behouden of te hervinden.

Ook tijdens de bevalling kan Shiatsu je helpen. Het is daarom een aanrader om iemand die tijdens de bevalling aanwezig zal zijn eens mee te nemen, zodat hij/zij een aantal eenvoudige technieken kan leren.

 

 

Stuitliggingen

Ook bij een stuitligging worden goede resultaten behaald. Een zgn moxa stick wordt bij een punt van de kleine teen gehouden. Hierdoor wordt de energie gestimuleerd in het kleine bekken van de zwangere vrouw daar waar de baarmoeder ligt. Het voelt als een behaaglijke warmte. De baby voelt dit natuurlijk ook en wordt beweeglijker, waardoor hij/zij spontaan kan gaan draaien.

(zie moxa plumblossom cupping).

 

Vruchtbaarheidsstoornis

Het krijgen van een kind is helaas niet altijd vanzelfsprekend. Het behandelen van de vrouw zowel als de man zorgt dat het energetisch systeem dat de bevruchting tot stand brengt in optimale staat geraakt. Denk hierbij vooral aan de conditie van de baarmoeder en de kracht van de zaadcel.

 

Ook vrouwen die door IVF of andere behandelingstechnieken zwanger willen worden, kunnen goede ondersteuning ondervinden met Shiatsu therapie.

 

Na de geboorte

 

Na de bevalling kan Shiatsu massage helpen bij een evenwichtig herstel. Ook problemen bij het geven van borstvoeding kunnen in de meeste gevallen door Shiatsu worden verholpen. 

"The Heart of Shiatsu is like mother's love. 

Pressure of the finger causes the spring of life to flow.  " 

 

 

 By Tokujiro Namikoshi, The Founder of Shiatsu