wat is shiatsu therapie?

Shiatsu is Japans, en betekent: 'druk met vingers'. Dit is een Japanse manuele therapie die zijn wortels heeft in de traditionele Chinese geneeskunde en wordt ook wel acupressuur of drukpuntmassage genoemd.

 

De mens is lichaam en geest ineen. Klachten worden veroorzaakt door een onbalans van de energie. Onze lichamelijke klachten beïnvloeden onze emotionele en mentale status en andersom.

 

Shiatsu kijkt naar uw totale persoonlijkheid en naar uw functioneren in uw dagelijkse omgeving. Man of vrouw, uw levensfase, het seizoen, uw karaktereigenschappen, emoties, voedingsgewoonten, uw levensstijl, uw werk en gebeurtenissen in uw leven; al deze elementen kunnen een belangrijke rol spelen in het ontstaan van klachten of het voortduren van klachten. De shiatsu-therapeut neemt deze aspecten mee in de diagnose en behandeling.

 

Shiatsu gaat uit van behandeling van het gehele lichaam. De oorzaak van klachten ligt vaak niet alleen op de plek waar u pijn voelt. Lokale behandeling van het pijngebied heeft meestal alleen een kortstondig effect. De shiatsu-therapeut behandelt daarom soms het hele lichaam om op die manier het zelfherstellende vermogen ervan te stimuleren. Met een ontspannen lichaam kunt u beter omgaan met stress en lichamelijke klachten.

 

Door shiatsu kunnen klachten verminderen of verdwijnen. Emoties komen tot rust. U wordt zich bewuster van uw lichaam en uw gedachten. U werkt aan het beter kunnen voelen van zwakke plekken en u kunt daar dan tijdig iets aan doen. Het is bekend dat veel mensen zich na een aantal behandelingen sterker, vitaler, meer ontspannen en assertiever voelen en dat ze weer keuzes durven te maken. Ook kan shiatsu ondersteunend werken bij reguliere medische behandelingen.

Shiatsu ontvangen is niet leeftijdgebonden.

 

Shiatsu is aan te raden bij uiteenlopende klachten zoals vatbaarheid voor griep en verkoudheid, vermoeidheid, depressie, burnout, spanningen, slapeloosheid, hoofdpijn en emotionele instabiliteit...

 

Daarnaast kan shiatsu verlichtend of genezend werken bij spier- en gewrichtsklachten, huidirritaties, spijsverteringsproblemen, ademhalingsproblemen en problemen rondom menstruatie, zwangerschap en overgang...