Moxa

Moxa is een Japans woord en komt van Mokusa of Mogusa, wat een samenkomst is van Moe Koesa. Moe Koesa betekent brandend kruid. Het kruid dat gebruikt wordt is Bijvoet (Artemisia vulgaris). Naast de pure moxa is er ook een semi pure moxa die gemengd is met andere kruiden zoals peper, knoflook of gember. 

Moxa wordt aangestoken en gaat dan gloeien met o.a. de volgende werking:

Het activeren van de Yang

Het verdrijven van de kou

Het stimuleren van de qi circulatie in de meridianen. 

 

Moxa is in losse vorm en in staafvorm en kan op verschillende manieren worden toegepast.

- Moxa direct op de huid: 

Van pure moxa worden kleine kegeltjes gedraaid ter grootte van een sesamzaadje. De moxa wordt aangestoken d.m.v. een wierookstaafje. De moxa blijft gloeien totdat de warmte wordt gevoeld. De moxa wordt dan gedoofd met de vingers. 

- Moxa op knoflook of gember:

Op de paar mm dikke knoflook of gember schijfjes worden kegeltjes semi pure moxa gezet en aangestoken. De moxa gloeit helemaal op. Deze moxatechniek wordt m.n gebruikt bij klachten die gerelateerd zijn aan kou of damp.

- Moxa op de naald:

Van de semi pure moxa worden balletjes gedraaid die op de naalden worden geplaatst. (De naalden zijn al in de huid geprikt.) De moxa wordt aangestoken en gloeien helemaal op.

- Moxastaaf: 

De moxastaaf wordt aangestoken en gaat gloeien. De staaf wordt ongeveer 10 minuten boven bepaalde acupunctuurpunten gehouden. Het gloeien van de staaf geeft een aangename warmte.

- Moxabox:

 

Wanneer een grotere oppervlakte verwarmd moet worden d.m.v. moxa kan de moxabox gebruikt worden. In de moxabox zitten twee stukken moxastaven die gloeien. De moxabox wordt dan op de huid gezet totdat de moxa uitgegloeid is.